Focus op kwaliteitsverbetering en productiviteit in het verpleegproces, dan kan de salarisverhoging gemakkelijk uit!

Focus op kwaliteitsverbetering en productiviteit in het verpleegproces, dan kan de salarisverhoging gemakkelijk uit!

Er was eerst onrust vanwege een slecht doordacht voorstel vanuit de branche – dat de minister godzijdank weer introk – en afgelopen week staakte het ziekenhuispersoneel voor een hoger salaris en minder werkdruk.

In de NRC sprak een bestuurder dat 5% salarisverhoging best redelijk is maar dat dwingt ziekenhuizen te moeten schuiven met de beschikbare budgetten, waardoor bijvoorbeeld opleiding en ontwikkeling in het gedrang komen. Het is de standaardreactie, gevangen in een zerosum game.

Het probleem is dat zorgbestuurders en zelfs vertegenwoordigende professionals niet doorhebben dat visie loont, dat creatieve oplossingen gericht op de echte problemen in het verpleegkundig domein, nieuwe mogelijkheden bieden waardoor de kwaliteit van de zorg verbetert, de werkdruk vermindert en zelfs ruimte is om de salarissen te verhogen.

Te mooi om waar te zijn?

Het is al bewezen en het werkt! Reconstrueer het verpleegkundig werkproces en zorg voor de juiste bedrijfskundige inbedding en passende organisatiestructuur.

Het verpleegkundig werkproces’ kan veel slimmer en effectiever. En meer gericht
op ‘de patiënt’. Pas daarna kan elke vorm van innovatie (zoals functiedifferentiatie) in het verpleegkundig domein succesvol worden toegepast. Met alle positieve gevolgen van dien:

  • tevreden patiënten,
  • value-based healthcare als basis voor verpleegkundige-en medische werkprocessen,
  • veel meer werkplezier en minder werkdruk waardoor de uitstroom vanverpleegkundige professionals daalt,
  • de belangstelling om voor de zorg te werken neemt toe.

En het ziekenhuis en de verzekeraars zijn ook blij want er is per saldo minder capaciteit nodigen, waardoor naast besparing ook een hogere salarisvergoeding mogelijk is.

Deze benadering is een innovatieve uitweg die wij Zorgorganisaties aanbieden om op termijn en op eigen kracht écht en duurzaam uit de ontstane crisis te komen. Wij geven deze weg vorm in co-creatie met ziekenhuisprofessionals, interne opleiders en bestuurders.