Opleidingen

SDO Hogeschool > Opleidingen

Opleidingen op HBO-niveau die je naast je baan kunt volgen, dat is wat je kunt verwachten bij SDO.
Al onze opleidingen zijn duaal, dit betekent dat je reeds werkzaam bent in een functie die relevant is voor je opleiding. 

Je studeert af als bedrijfskundige (ADBA of BBA). Er zijn verschillende afstudeerrichtingen en keuzeopties om eigen accenten aan te brengen in wat jij wil leren en toepassen. 

Naast onze duale tweejarige Associate degree en vierjarige Bachelor programma’s bieden we ook losse modules en verkorte opleidingen aan via SDO Opleidingen. Daarnaast biedt onze partner  IBHS in Amsterdam de opleiding Moderne Bedrijfskunde als voltijdvariant aan.

 

Tweejarige HBO opleidingen Bedrijfskunde

Associate degree

Moderne Bedrijfskunde

Als bedrijfskundige ben je geschoold in de gangbare en de eigentijdse bedrijfs- en veranderkundige competenties, zodat je effectief kunt bijdragen aan operationele en tactische uitdagingen in jouw werkomgeving.

Bedrijfskunde voor publieke organisaties

De (semi)publieke sector staat voor grote uitdagingen om effectief te blijven in de toenemende complexiteit en dynamiek van onze maatschappij. Bedrijfskundigen kunnen de organisatiewijzen van de publieke sector helpen verbeteren.

 

Retail management

In dit tweejarig HBO-programma leer je de uitdagende wereld van retail kennen en hoe je hier als ondernemer of retailmanager op in kunt spelen. Jouw ontwikkeling bij SDO stelt je in staat de prestaties van retailorganisaties te verbeteren en ambities ten aanzien van ondernemerschap, werkgeverschap en het nabuurschap te realiseren.

Bedrijfskunde voor de zorg

Een AD-bedrijfskundige in de zorg is geschoold in het leidinggeven van primaire zorgprocessen of van ondersteunende processen (P&O, inkoop etc), op basis van gangbare en eigentijdse bedrijfs- en veranderkundige competenties.

Business Improvement Analist

De afstudeerrichting  Business Improvement Analist biedt een tweejarig bedrijfskundig programma met nadruk op onderzoek, procesanalyse en lean thinking.

Vierjarige HBO opleidingen

Bachelor degree

Moderne Bedrijfskunde

Met een Bachelor of Business Administration ben je geschoold in de gangbare en de eigentijdse bedrijfs- en veranderkundige competenties, zodat je effectief kunt bijdragen aan complexe uitdagingen in jouw werkomgeving.

Moderne Veiligheidskunde

Het organiseren van veiligheid in een maatschappij die toenemende complexiteit ervaart vraagt om effectieve werkwijze en inzichten die voorbij gaan aan de traditionele, bureaucratische werkwijzen. Wat werkt dan wel? Bij SDO  ontwikkel je de inzichten en vaardigheden om het verschil te maken! 

Bedrijfskunde voor (semi)publieke (zorg)organisaties

Ook (semi)publieke organisaties ervaren toenemende complexiteit en merken dat hun traditionele, bureaucratische werkwijzen niet langer effectief zijn. Wat werkt dan wel? Bij SDO  ontwikkel je de inzichten en vaardigheden om het verschil te maken! 

Retail management

Verder bouwend op je ADBA Retailmanagement verken je weer nieuwe facetten van de uitdagende wereld van retail en hoe je hier als ondernemer of retailmanager op in kunt spelen. Jouw ontwikkeling bij SDO stelt je in staat de prestaties van retailorganisaties te verbeteren en ambities ten aanzien van ondernemerschap, werkgeverschap en het nabuurschap te realiseren.

Eénjarige topopleidingen

Master degree

Master Modern Veiligheidsmanagement

Na deze opleiding ben je in staat om als sparringpartner op te treden voor directies, en om zelf de context te scheppen voor proactief veiligheidsmanagement.

Master Transformatiekunde

Ontwikkelen naar een ‘next level’ in werk en organisatie. Ontdek de nieuwste inzichten van de voorlopers en pas dit toe in je eigen praktijk! Werk samen met studenten en experts aan jouw eigen uitdaging!

Over SDO Hogeschool

Met de duale HBO opleidingen Moderne Bedrijfskunde wil SDO het leren en ontwikkelen dichter op de werkvloer brengen. De inhoud is eigentijds, up-to-date en relevant in de praktijk. Het onderwijs  is gericht op persoonlijke effectiviteit en professionele ontwikkeling, met een goede basis in kritisch en onderzoekend vermogen.  

Moderne onderwijsmethoden
 • in aansluiting op jouw leerstijlvoorkeur
 • maatwerk: online, individueel en/of klassikaal leren en ontwikkelen
 • kleinschalig, flexibel en persoonlijk
 • met intensieve begeleiding en interactieve groepssessies

Ervaringen van studenten

 • “Constant ontwikkelen is mijn motto en daarom ben ik in mijn 53e levensjaar nog begonnen met de opleiding Bachelor bedrijfskunde bij SDO. Gedurende de lessen is mijn interesse in het vak bedrijfskunde gegroeid. Ik heb vaak gedacht “dat had ik wel eerder willen weten” want dan had ik het toe kunnen passen in mijn werkzaamheden, maar ik kwam er ook achter, dat ik een aantal dingen al deed zonder te beseffen dat het een model was of er een naam aan gekoppeld was. Mijn studie heeft me enorm geholpen bij mijn carrière in veiligheid.”

  Jack Kusters
  Adviseur Rijkswaterstaat
 • “Ik heb door mijn studie breder leren kijken naar de organisatie en zie nu meer verbanden dan voorheen. De theorielessen hebben mijn kennis verbreed en mijn afstudeeronderzoek heeft mij verder leren kijken dan ik op voorhand deed, waardoor mijn onderzoek van meer waarde is geworden voor mijzelf én voor mijn organisatie. Door mijn studie heb ik meer overzicht. Ik handel nu bewuster en neem beslissingen op basis van meer kennis en inzicht.”

  Dennis van Slooten
  Commandant/Teamleider brandweerzorg West bij Brandweer Flevoland
 • “Ik vond de opleiding bij SDO hartstikke leuk! Het is ook heel anders als je al veel werkervaring hebt, want je kan je ervaringen delen en daarvan leren. En het is natuurlijk erg interessant omdat je op een veel hoger niveau allerlei zaken kan bediscussiëren. Ik vond het heel prettig om een strak rooster te hebben, want dan is het voor jezelf en voor de organisatie waar je werkt duidelijk dat je die dag niet beschikbaar bent. Het was ook erg fijn, dat al mijn eerdere opleidingen tot veel vrijstellingen hebben geleid, waardoor ik veel sneller door mijn studie kon en mij nooit heb verveeld: alles wat ik te leren kreeg was nieuw.”

  Ilona Oolthuis-Cuppers
  Postcommandant Brandweer Lichtenvoorde Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland Co Managing Director bij CFBT-NL BV
 • “De impact van mijn onderzoek heeft mijzelf verrast en ben ik ook trots op.
  Vooraf heb ik niet beseft dat zoveel onbekende en onzichtbare factoren een rol spelen bij de inzetten van de brandweer.
  Door de studie ben ik uit mijn eigen structuur van denken gehaald waardoor andere feiten aan het licht komen en een aanvulling zijn op de huidige denkvorm binnen de organisatie.

  Een kantelmoment in de opleiding is voor mij wel geweest de introductie van de moderne bedrijfskunde die door Marcel van Marrewijk is verzorgd: vanuit de traditionele gedachte naar een nieuwe kijk.

  Jan Pieters
  Specialist Planvorming Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost