Moderne bedrijfskunde voor (semi) publieke organisaties

Wil jij een bijdrage leveren aan complexe vraagstukken in een bestuurskundige context: doelgericht, procesmatig en systemisch (integraal)? 

 

SDO Hogeschool voor Moderne Bedrijfskunde heeft een programma ontwikkeld voor professionals in de (semi)publieke sector, met name voor gemeenten en veiligheidsregio’s, die complexe vraagstukken in een bestuurskundige context op een bedrijfskundige manier willen benaderen: doelgericht, procesmatig en systemisch (integraal). SDO wil nadrukkelijk de verschillende stakeholders in de ontwikkeling van omgeving en het beheer van veiligheid – met name partijen betrokken bij de uitvoering van de omgevingswet – samenbrengen rondom gemeenschappelijke vraagstukken in een veranderende maatschappij.

Ook deelnemers van andere (semi)publieke instellingen zijn meer dan welkom en kunnen we goed faciliteren. 

Public management

De HBO-opleiding ‘Bedrijfskunde voor (semi)publieke organisaties’ is een tweejarig Associate Degree – (AD) of een vierjarig Bachelordegree (BA) programma dat is gericht op professionals die al werkzaam zijn in de publieke sector. Het curriculum van de opleiding komt voor groot gedeelte overeen met onze opleiding Moderne Bedrijfskunde en wordt aangevuld met specifieke modules en te kiezen afstudeerrichtingen.

 • Aandacht voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling
 • Integrale bedrijfskundige opleiding ingebed in de bestuurskundige context.
 • Ervaren docenten die bekend zijn met de sector
 • Praktisch, relevant, hands-on, eigentijds en ingebed in de moderne bedrijfskunde
 • Onderzoeksopdrachten binnen je eigen organisatie en dus met direct rendement voor jou en jouw werkgever.
Studiewijze

Wij willen het leren en ontwikkelen dichter bij de werkvloer brengen. Het onderwijs kan namelijk innovatiever, effectiever, praktisch meer relevant en beter afgestemd op de individu.

Wij geloven in persoonlijke aandacht en maatwerk.

Met behulp van onze online leeromgeving en individuele aanpak maken we het mogelijk om je eigen studiewijze te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan online onderwijs of blended onderwijs: een combinatie van fysieke contactmomenten en digitale lesstof. Je kunt individueel starten, of in een groep met andere studenten. Het is zelfs mogelijk om in samenwerking met je werkgever met een incompany traject te beginnen.

 

We vertellen je graag meer over duaal onderwijs, onderwijsvormen en onze beloften aan studenten.

Past moderne veiligheidskunde als afstudeerrichting?

Naar welke functie kun je doorgroeien?
 • Teamleider
 • Projectleider
 • Intern adviseur
 • Veranderkundige

Wil je sparren over je studiekeuze?

Ervaringen van studenten

 • “Constant ontwikkelen is mijn motto en daarom ben ik in mijn 53e levensjaar nog begonnen met de opleiding Bachelor bedrijfskunde bij SDO. Gedurende de lessen is mijn interesse in het vak bedrijfskunde gegroeid. Ik heb vaak gedacht “dat had ik wel eerder willen weten” want dan had ik het toe kunnen passen in mijn werkzaamheden, maar ik kwam er ook achter, dat ik een aantal dingen al deed zonder te beseffen dat het een model was of er een naam aan gekoppeld was. Mijn studie heeft me enorm geholpen bij mijn carrière in veiligheid.”

  Jack Kusters
  Adviseur Rijkswaterstaat
 • “Ik heb door mijn studie breder leren kijken naar de organisatie en zie nu meer verbanden dan voorheen. De theorielessen hebben mijn kennis verbreed en mijn afstudeeronderzoek heeft mij verder leren kijken dan ik op voorhand deed, waardoor mijn onderzoek van meer waarde is geworden voor mijzelf én voor mijn organisatie. Door mijn studie heb ik meer overzicht. Ik handel nu bewuster en neem beslissingen op basis van meer kennis en inzicht.”

  Dennis van Slooten
  Commandant/Teamleider brandweerzorg West bij Brandweer Flevoland
 • “Ik vond de opleiding bij SDO hartstikke leuk! Het is ook heel anders als je al veel werkervaring hebt, want je kan je ervaringen delen en daarvan leren. En het is natuurlijk erg interessant omdat je op een veel hoger niveau allerlei zaken kan bediscussiëren. Ik vond het heel prettig om een strak rooster te hebben, want dan is het voor jezelf en voor de organisatie waar je werkt duidelijk dat je die dag niet beschikbaar bent. Het was ook erg fijn, dat al mijn eerdere opleidingen tot veel vrijstellingen hebben geleid, waardoor ik veel sneller door mijn studie kon en mij nooit heb verveeld: alles wat ik te leren kreeg was nieuw.”

  Ilona Oolthuis-Cuppers
  Postcommandant Brandweer Lichtenvoorde Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland Co Managing Director bij CFBT-NL BV
 • “De impact van mijn onderzoek heeft mijzelf verrast en ben ik ook trots op.
  Vooraf heb ik niet beseft dat zoveel onbekende en onzichtbare factoren een rol spelen bij de inzetten van de brandweer.
  Door de studie ben ik uit mijn eigen structuur van denken gehaald waardoor andere feiten aan het licht komen en een aanvulling zijn op de huidige denkvorm binnen de organisatie.

  Een kantelmoment in de opleiding is voor mij wel geweest de introductie van de moderne bedrijfskunde die door Marcel van Marrewijk is verzorgd: vanuit de traditionele gedachte naar een nieuwe kijk.

  Jan Pieters
  Specialist Planvorming Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost
Praktische informatie HBO AD Public Management 
Startdata Online* Direct op een zelfgekozen moment
Startdata Blended* Medio februari of medio september
Duur Associate degree (AdBA): twee jaar, of verkort in één jaar!
Toelatingseisen Ten minste Havo of MBO4, of op basis van toelatingstoets
Vrijstelling Standaard tekst vrijstellingen
Kosten € 5.450 per schooljaar, vrij van BTW.

Overige kosten

 • EVC’s beoordeling
 • Verlenging studiejaar (na extra 6 mndn)

 

€ 295 [of gratis bij inschrijving]

€ 295

 

*Lees hier meer over onze onderwijsvormen

Wil je starten met deze opleiding?

Download hier onze brochure