Feitenkennis – Hans RoslingHans Rosling (2048-2017)
Zweeds arts en hoogleraar Internationale Gezondheid

 

 

Meer t0preads

  • Kate Raworth – de donuteconomie
  • Kahneman – Thinking slow and fast

Feitenkennis – Hans Rosling

 

Hans Rosling was een Zweedse arts en hoogleraar Internationale Gezondheid. Daarnaast presenteerde hij wetenschappelijke documentaires op de BBC en gaf hij een van de best bekeken TED Talks allertijden. Hij overleed op 7 februari 2017 op 68-jarige leeftijd.
Feitenkennis is een inspirerend, onthullend en ook essentieel boek dat de manier waarop je de wereld ziet compleet zal veranderen. Boordevol anekdotes, aangrijpende verhalen en met de kenmerkende grafieken van Rosling.
De gemiddelde mens geeft systematisch de verkeerde antwoorden op eenvoudige vragen over wereldwijde trends zoals ‘Welk percentage van de wereldbevolking leeft in armoede?’ Daarbij komt dat de antwoorden systematisch wijzen op een dramatisch en negatief wereldbeeld bij de meerderheid van de ondervraagden, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Dat negatieve wereldbeeld blijkt bovendien moeilijk te veranderen.
De auteur, op zoek naar de oorzaak van deze alom aanwezige onwetendheid en ons dramatische wereldbeeld, legt de oorzaak bij de manier waarop onze hersenen werken. We weten niet wat we niet weten: zelfs onze gissingen zijn gebaseerd op onbewuste en voorspelbare vooroordelen. Ons snel denkende brein en onze voorliefde voor drama veroorzaken vaak misvattingen en een overdramatisch wereldbeeld. Onze wereld blijkt in een veel betere staat te verkeren dan we doorgaans denken. Natuurlijk zijn er echte zorgen, maar we moeten ons richten op de feiten.