3.53 Innoveren en ondernemen in de VUCA-wereld


B5.3 Professionele leerweg
Innoveren & Ondernemen
6 ECts

3.53 Innoveren en ondernemen in de VUCA-wereld

Deze module kent drie thema’s: startups, groeistrategieën en disruptieve innovaties/ exponentiële organisaties van elk 4 Ects.

Lean start-ups
Eric Ries is internetondernemer en auteur van het boek ‘The Lean Startup’ (2011).
Startups gebruiken zijn lean startup methode om supersnel te groeien. Ook organisatie die de druk ervaren voortdurend te moeten innoveren hanteren deze methode, want met lean startup kom je snel tot concrete resultaten.

Naar een gezond groeibedrijf
Justin Jansen en Tom Mom – respectievelijk hoogleraar ‘Ondernemerschap’ en ‘Strategische groei en Implementatie’ aan de RSM, de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit – hebben jarenlang onderzoek naar strategische vernieuwing en het wendbaar en duurzamer maken van organisaties samengevat in een toegankelijk geschreven boek (2021) “Naar een gezond groeibedrijf in vijf stappen – Succesvol zijn en blijven in tijden van verandering.”

Disruptieve innovaties en exponentiële organisaties
Business development in een tijd van exponentiële versnelling is inmiddels in meerdere boeken beschreven. Sommige auteurs zijn ook ondernemers die aan de wieg stonden van een geheel nieuw type bedrijf, de exponentiële organisatie.