Robert Jan de Boer

Lector Veiligheidsmanagement

Sinds 2021 is Robert Jan als lector veiligheidsmanagement verbonden aan SDO Hogeschool voor Moderne Bedrijfskunde. Naast het aanbieden van inhoudelijke modules op het gebied van veiligheid, zal hij ook betrokken zijn bij de inrichting van het masters programma. Daarnaast blijft hij adviseur op het gebied van veiligheid voor organisaties in de kernenergie, luchtvaart, olie & gas, zorg en spoorwegen over de gehele wereld.

Biografie

Robert Jan de Boer studeerde af in de luchtvaart- en ruimtevaarttechniek met als specialisme mens-machinesystemen (Technische Universiteit Delft, 1988). Na twintig jaar ervaring in lijnmanagement en consulting (Unilever, A.T. Kearney, Fokker) vervolgde hij zijn carrière in een meer wetenschappelijke richting: hij deed onderzoek naar teamsamenwerking en veiligheid en dat mondde uit in een promotie (behaald in mei 2012, ook aan de Technische Universiteit Delft).
Van 2009 tot 2018 was Robert Jan lector Aviation Engineering aan de Hogeschool van Amsterdam. In deze rol verrichtte hij onderzoek op het gebied van veiligheid en procesverbeteringen in de luchtvaart en andere industrieën. Daarnaast ontwikkelde hij het honoursprogramma en richtte hij met collega’s de Aviation Academy op. 
Van 2018 tot 2021 was Robert Jan de eerste Campus Director voor Northumbria University (uit Newcastle, VK) met als taak de campus in te richten en te doen groeien naar meer dan 200 studenten en een aantal Nederlandse accreditaties. 

Zijn boek getiteld ‘Safety leadership: a different, doable and directed approach to operational improvements’ verscheen in het voorjaar van 2021 en wordt binnenkort in het Nederlands vertaald.

Last but not least: Robert Jan woont in Tricht, zeilt graag en heeft een bizar gevoel voor humor.

Publicaties

  • 'Safety Leadership: A different, doable and directed approach to operational improvements'