3.82 Organiseren van veiligheid
Afstudeerrichting Moderne Veiligheidskunde
6 ECts
Deze module vormt de algehele introductie van de afstudeerrichting Moderne Veiligheidskunde.
Net zoals het organiseren van kwaliteit, doelmatigheid en duurzaamheid, kun je ook ‘veiligheid’ doelstelling maken van je beleid. Door risico-analyse, bewustwording, preventieve maatregelen, toezicht, kunnen incidenten worden voorkomen, maar nooit helemaal.
Hoe is het denken over veiligheid geëvolueerd en hoe heeft de ontwikkeling van het vakgebied veiligheidspraktijken beïnvloed. Door de aandacht voor recente ontwikkelingen – voorbij toezicht op een procedurele aanpak – verkennen we ook moderne aspecten van de veiligheidskunde.
In deze module wordt het Cubrix-gedachtegoed – een waardengeoriënteerde, fasegewijze en integrale benadering – toegepast op de zorg voor veiligheid in zowel de private als de publieke sector.
Veiligheidsbeleid geldt voor alle individuele organisaties voor thema’s zoals sociale veiligheid, arbeidsomstandigheden, cyber security en risico’s op water- of brandschade. Er zijn ook specifieke organisaties die een potentieel risicovol primair proces beheren, zoals de chemische industrie en vervoersorganisaties van gevaarlijke stoffen.
De publieke verantwoordelijkheid voor veiligheid is gedelegeerd aan de veiligheidsketen en omvat vele organisaties zoals de Politie, Brandweer en de GHOR, maar ook de Waterschappen, Rijkswaterstaat, Kustwacht, Veiligheidsdienst (IND) en Defensie. Ook de evenementenbranche wordt aangesproken om veiligheid van publieke bijeenkomsten te borgen; denk ook aan verzekeringsmaatschappijen. Deze lijst is niet limitatief.
Veiligheidskunde is een multidisciplinaire wetenschap met veel verschillende domeinen. Het tweede deel van de module gaat in op de grote verscheidenheid van toepassingen in het publieke en private domein en de integrale benadering, dus met oog voor dwarsverbanden en samenhangen. In deze benadering komen zowel de institutionele structuur – de spelers in het veiligheidsdomein, inclusief hun taken, bevoegdheden en onderlinge verhoudingen – als ook de concepten en instrumenten die veiligheidskundige inzetten bij de voorkomende vraagstukken aan de orde.
De leerstof bestaat verder uit het recente boek van Em. Prof dr. Gerard Zwetsloot, waarin hij de Vision Zero benadering introduceert. Vision Zero streeft naar het creëren van werkplekken die vrij zijn van ernstige ongevallen, letsel en werkgerelateerde ziekten.