4.05 Data science en besluitvorming4.05 Data science & Besluitvorming
Professionele leerlijn
4 EC

4.05 Data science en besluitvorming

Een aloude managementwijsheid zegt ‘Meten is Weten’. Wie zich met veiligheidsmanagement bezighoudt, wordt dan ook regelmatig geconfronteerd met allerlei rapportages, statistieken, doelstellingen en indicatoren. Maar wat betekenen deze werkelijk en vervullen ze de rol die wordt verwacht?

Data Science houdt zich bezig met het omgaan met (vaak getalsmatige) informatie en het trekken van conclusies op basis hiervan. Een eenvoudige Google search op de trefwoorden ‘data science’ geeft vooral verwijzing naar programmering en ICT-oplossingen als resultaten. Het is belangrijk dat professionals een goed begrip krijgen van het hoe en waarom van meten en het analyseren van data, in plaats van domweg te grijpen naar de eerste oplossing die zich aan lijkt te bieden.
Studenten moeten de mogelijkheden, maar ook juist de begrenzingen van data science leren kennen, en bewust zijn van de neveneffecten ervan. Onderwerpen die worden behandeld zijn onder andere KPI’s, zero targets, lagging en leading indicators, trendanalyse, het gebruik van modellen en AI. Bovendien is er aandacht voor de psychologische en sociale effecten van meten, de presentatie van informatie en basale principes voor statistiek en analyse.